Rustig nazomeren of ijskoud doorgaan
Richting, ruimte en ruggensteun. Ik noem ze geregeld in de praktijk als leidraad voor ontwikkelcultuur. Ook wel de drie knoppen voor het stimuleren van eigen regie. Onderin vind je een klein checklist! Lees hier ook meer over in dit artikel van de SER.
Maar zo na de zomerperiode en na de vakanties is het ook belangrijk om de stappen andersom te nemen. Het is een vast gegeven dat mensen tijdens de zomer- en kerstperiode gaan nadenken over hun werk en loopbaan. In ons werk zien we dat na deze vakanties er meer wisselingen zijn van werk. Je ziet de verschuivingen op LinkedIn. Daarnaast zag ik ook, in een project waarin ik betrokken ben, in het weekend na de bouwvak een piek van aanmeldingen van mensen die van werk willen veranderen.
Goed om dit gegeven in je achterhoofd te houden, als werkgever, HR of leidinggevende. Want hoe zijn de mensen na de vakantie weer gestart? Laten we eerlijk zijn, op zondag zeggen mensen thuis nog dat ze het nu echt anders willen gaan doen. En veel mensen zijn na een dag bijna het vakantiegevoel weer kwijt. Vinden we misschien nog logisch, maar is dat wel zo? En wil je dat als werkgever dat iedereen vooral volop in de hectiek van het werk zit? Ik spreek veel werkgevers die dat helemaal niet willen voor de mensen. Dat ze liever hebben dat mensen niet in die sneltrein zitten, maar dat het door een goede samenwerking als een geoliede stoptrein lekker doorrolt. Maar geregeld ‘overkomt’ het ons dan wel.
Hoe zorg je ervoor dat je met elkaar niet direct in die sneltrein stapt? Waarbij je misschien mensen niet meekrijgt omdat ze op het perron blijven staan en om zich heen gaan kijken.
Het begint al met het toepassen van de drie knoppen – ruggensteun, ruimte en richting – in een andere volgorde:
Ruggensteun
Aandacht voor vertrouwen en verbinding. Het oprechte gesprek hoe iemand erbij zit. Hoe het is na de vakantie? Zijn er eventueel inzichten gekomen in de vakantie, wat iemand anders wil? En wat heeft iemand daar eventueel in nodig vanuit het werk? Hier kan je individueel aandacht aan geven. Maar het is ook belangrijk om het met elkaar als team erover te hebben. Hoe zit iedereen erbij? En wat hebben we hierin van elkaar nodig?
Ruimte
Dit gaat over perspectief geven en faciliteren. Samen weer kijken naar de afspraken en ontwikkelwensen die er al zijn gemaakt begin van het jaar. Bijvoorbeeld vanuit een voortgangsgesprek. Heeft iemand nog iets nodig om aandacht te hebben voor die persoonlijke ontwikkeling of op ander werkgebied? Welke ruimte heb je nodig in het tweede deel van het jaar?
Richting
Route verder uitstippelen en energie geven voor de langere termijn. Ook al willen we het liefst in dat zomergevoel blijven, moeten we ons er als werkgever ook bewust van zijn dat 2025 ook zo weer voor de deur staat. Naast dat het goed organiseren van een gezellig samenzijn rond de kerst, vraagt iets anders ook aandacht in dit tweede deel van het jaar.
Waar staan we als organisatie? Zitten we nog op de juiste weg als het gaat om onze missie en lange termijn visie? Welke doelen wilden we behalen in 2024? Wat is daarvoor nodig? En hoe kijken we naar 2025? Wat hebben we hierin te doen als strategisch team? Hoe plannen we dat in? En hoe geven we dit vorm met de mensen die in de uitvoer zitten.
Waar sta jij op dit moment? Welke stappen heb je genomen en wat heb je nog te doen?
De checklist
❐ Ruggensteun: aandacht voor vertrouwen en verbinding
❐ Ruimte: aandacht voor perspectief en ondersteuning
❐ Richting: aandacht voor de route als collectief
Hoe ga je er voor zorgen dat hier ✔ in komen te staan?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!