AI, AI, AI… waar gaat het naartoe?

Reageer nu onder deze post met business en krijg de beste prompt om niet meer hard te hoeven ploeteren! Laat AI jouw werk doen. Meld je aan en je leert tijdens dit webinar hoe je met AI jouw impact kan vergroten.

Je hoeft social media maar te openen en je tijdlijn staat vol met berichten over AI. En ja, ik volg ook mensen om op de hoogte te blijven van AI. Want de ontwikkelingen gaan snel. Ik heb die mensen nodig om enigszins op de hoogte te blijven.

En ja, zelf heb ik ook al verschillende workshops verzorgd voor directie en HR op gebied van AI. Ook met gave afbeeldingen gegenereerd door AI. Ik moet bekennen dat de tech-nerd in mij echt blij wordt van de mogelijkheden van AI. Door de samenwerking met experts heb ik al veel mogen ontdekken wat mijn werk een stukje makkelijker maakt.

Van fascinatie naar zorg

Door die samenwerking met experts maak ik mij ook oprechte zorgen. Naast dat ik merk tijdens de workshops dat er binnen organisaties weinig intern wordt gesproken over – en beleid gevoerd wordt op – het gebied van cybersecurity, zitten de zorgen ook echt aan de noaber-kant van mij.

Een belangrijke vraag hierbij is dan: “AI is niet meer in opkomst. AI is er, overal. En hoe ga je daar als directie, HR of leidinggevende mee om?” Dat gaat echt verder dan het inzetten van AI om een tekst te schrijven of te optimaliseren.

AI gebeurt soms al – buiten jouw zicht

Je kan daarbij denken: “Ik doe er niks mee. Mijn mensen zijn daar nog niet mee bezig.” Maar wat als iemand het al wel thuis gebruikt? Met behulp van een van de kinderen of kleinkinderen. Want ja, ook voor thuis is het ideaal – van materialenkennis bij het klussen tot recepten bedenken voor iemand met een allergie, of vakanties plannen.

Een volgende stap is dat AI een geweldige sparringpartner wordt als je vastloopt op je werk. Bijvoorbeeld in de relatie met je leidinggevende. Zeker in HR-rollen kan dat best eenzaam zijn. Dan is AI echt een fijne gesprekspartner.

Daaropvolgend komt de stap waarin iemand iets deelt met AI waarin bedrijfsgegevens staan. Zonder bekend te zijn met de risico’s van het delen van deze gegevens. Of dat een jongere een ontwerp downloadt voor een CNC-werkstuk – dat hij vervolgens invoert in jouw systeem zonder te weten waar het vandaan komt.

Dat laatste is echt gebeurd. En hoe ga je daarmee om?

Reageren met angst – of met nieuwsgierigheid?

Word je woest en verbied je AI zonder enig gesprek erover? Of denk je op dat moment: “Hmmm, dit is niet handig. Gelukkig gaat het nu net goed. Maar deze medewerker is wel handig op het stuk waar ik niks van snap. Laten we het er eens over hebben.”

Ik hoop dat je kiest voor optie twee. Al werd in de praktijk de eerste gekozen.

Een cultuur van bewustwording

Een preventieve stap is: kun je dit soort situaties voorkomen door het er op tijd over te hebben?

AI vraagt om bewustwording. Wat is AI, wat kan het wel en wat niet? Wat betekent AI voor onze organisatie? Wat brengt het ons – en waar zitten de kansen, uitdagingen en risico’s? Wat betekent het voor jou als individu? En hoe kunnen we hierin samen leren en de ontwikkelingen volgen?

AI vraagt een verdieping op iets waar we het in de praktijk ook vaker over zouden mogen hebben: de ontwikkelcultuur. Afgelopen jaren heb ik al veel trajecten mogen begeleiden rondom leercultuur, ontwikkelcultuur en LLO. AI vraagt – net als innovatie – om ruimte om het samen niet te weten, en tóch te willen ontdekken.

AI raakt het hele systeem

Aandacht voor AI gaat verder dan de juiste prompt voor een geweldige wervingscampagne. Het vraagt een integrale aanpak. Als je ergens aan draait, heeft het invloed op andere gebieden. Het vraagt aandacht voor je processen én je mensen.

Hoe krijg je mensen digitaal vaardig? Wist je dat AI-geletterdheid sinds februari 2025 verplicht is als je AI ontwerpt of inzet?

De eerste vraag die ik daarover kreeg tijdens een workshop was: “Maar wie controleert dat dan?” Mijn antwoord was: “Maakt dat uit?”

Deze controle zal niet zomaar overal in het MKB uitgevoerd worden. Het gaat hier om iets groters: Wat wil jij ermee? Welke cultuur wil jij bouwen met jouw mensen als het gaat om digitalisering en kunstmatige intelligentie?</p

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie