Internationale vrouwendag, is dat nu echt nodig?

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. ‘Is dit nu nog echt nodig?’ komt er misschien direct in je op. We zijn toch al gelijk genoeg? Inderdaad, er is al veel gebeurd sinds Internationale Vrouwendag in 1912 voor het eerst plaatsvond in Nederland.

Maar de gelijkheid hebben we nog steeds niet bereikt. Mocht je denken dat we als land voorop lopen: op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op een droevige 31e plaats. Er nog steeds een loonkloof van 14% tussen mannen en vrouwen. 47% van de vrouwen is financieel afhankelijk. Vrouwen hebben anderhalf keer meer zoveel zorgtaken dan de man. En hoewel 6 op de 10 stellen graag samen de zorgtaken thuis willen verdelen, doet slechts 1 op de 6 stellen dit.

Op WOMEN Inc vind je een hele opsomming over ‘waarom Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is’.

‘Oké, helder. Maar is het dan ook echt nodig? Het werkt toch prima, zo werken we al jaren. En niet alles hoeft toch gelijk te zijn.’ Dat klopt, het is jaren zo gegaan. (En zelf heb ik het persoonlijk liever over gelijkwaardigheid dat gelijkheid. Iedereen doet ertoe op een eigen manier.) Wat we vooral vergeten dat het gaat om vrije keuze. Er zijn zat mensen die het anders hadden willen doen. Of die hebben moeten vechten om het anders te kunnen doen. En de behoeften van mensen verandert, terwijl we soms nog weinig verandering zien in de bedrijfsvoering. En stilstand, hoe cliché dan ook, betekent achteruitgang.

Daarnaast zijn we ook veel zaken gewoon zo gewend. Dat vraagt ook het doorbreken van patronen. Hoe vanzelfsprekend is het om bijvoorbeeld te vragen aan een zwangere vrouw hoeveel uren ze na de bevalling gaat werken, terwijl aan de man niet eens gevraagd wordt of hij parttime gaat werken. Voor vrouwen is de zorg voor anderen 17 keer vaker de redenen om geen betaald werk te doen dan voor mannen. En 60 procent van de werkende mannen wil meer tijd met zijn kinderen doorbrengen.

Als je kijkt naar de diverse vraagstukken op gebied van goed werkgeverschap binnen organisaties, laten we echt kansen liggen. Het is tijd om anders te kijken naar jouw mensen binnen het bedrijf. En als je het hebt over tekort aan personeel, wat kan jij met deze gegevens doen om meer mensen aan te trekken?

Wie wil je zijn als werkgever?

Hoe draag jij het werkgeverschap uit? Zet jij bewust in op diversiteit? Maak je gebruik van de kennis, kunde en levenservaring van mensen? Mogen zij naast de inhoudelijk kennis ook andere inbreng hebben.

Het zit ook vaak op bewustwording. Soms staan mensen daar niet eens bij stil. Hoe mooi is het dat je juist daarin je mensen faciliteert. Stel je jouw mensen wel eens de vraag hoe zij erin staan? Vraag je de mensen binnen het bedrijf hoe zij dingen ervaren? Niet alleen werkgerelateerd, maar juist op het persoonlijke vlak? Vanuit een opdracht mag ik met veel technische vakmensen in gesprek. Onderwerpen zoals werk-privé komen dan echt aan de orde. Terwijl ze dit niet bespreken met de werkgever. Persoonlijk vind ik het een gemiste kans. Want het gesprek gaat vaak over het werk en minder over het welzijn. Terwijl als je de aandacht voor welzijn vergroot, dit ook positieve invloed heeft op het werk.

Afgelopen maand zat ik bij een directeur die na de berichten over intimidatie bij The Voice in gesprek is gegaan met zijn medewerksters. Hij was erg geschrokken over de vele berichten en vroeg zich af of zij dit ook ervaarden in de organisatie. Even los van de aanpak, want daar kan iemand het qua veiligheid wat van vinden. Ik vond het dapper dat hij dit bespreekbaar maakte. En dit werd door de groep ook erg gewaardeerd.

Vier de verschillen

Ook al gaat het nu door Internationale Vrouwendag vooral over de vrouw. Binnen een Noaber~organisatie zetten we vooral in op de verschillen te vieren. Wie wil jij zijn als organisatie? Wat betekent dat voor jouw mensen en wat hebben zij daarvoor nodig?

Om het toegankelijk te maken, kan je al beginnen met waarderen van het verschil tussen mannen en vrouwen.

Ook al gaat het nu door Internationale Vrouwendag vooral over de vrouw. Binnen een Noaber~organisatie zetten we vooral in op de verschillen te vieren. Wie wil jij zijn als organisatie? Wat betekent dat voor jouw mensen en wat hebben zij daarvoor nodig?

Om het toegankelijk te maken, kan je al beginnen met waarderen van het verschil tussen mannen en vrouwen.

Bekijk onze laatste artikelen:

vrouwen-drinken-thee-samen-in-deurpost
medewerkers-meeting-presentatie-betrokkenheid