Wet DBA

Als je werkt met ZZP-er of je bent ZZP-er, dan heb je het vast al meegekregen, de Wet DBA. Het gaat om de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), gericht op het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Iets wat al langer speelt, maar per 2025 wordt hier volledig op gehandhaafd. Terwijl het ook een overgangsjaar is, doet dat toch zeker iets in werkgeversland. Ik weet niet hoe jullie ermee om gaan? Zelf ben ik ZZP-er en daarvoor werkte ik in loondienst ook met ZZP-ers. En het had altijd wel de aandacht om de samenwerking op een nette manier met elkaar vorm te geven. En ik deel vooral iets wat mij is opgevallen in het werkveld nu ineens de Wet DBA een hot topic is geworden.

Laat ik vooral beginnen met dat ik het eens ben dat er iets moet gebeuren. Want er zijn genoeg situaties waar ook mijn wenkbrauw van omhoog gaat. Waarbij het zeker gaat om schijnveiligheid. En het kan alle kanten op gaan. Het kan gaan om constructies waar diverse mensen door een construct goed geld verdienen. En ook om constructies waarbij mensen extreem weinig verdienen en  igantisch in de problemen komen. Als je het hebt over modern noaberschap, past dit natuurlijk niet in het gedachtegoed.

Nu merk ik dat er organisaties zijn die afgelopen maand ineens wakker worden, omdat ze iets moeten met de Wet DBA. Maar laten we eerlijk zijn. Dit hebben we met elkaar al goed vorm te geven vanaf 2016. Toen werd de verantwoordelijkheid bij zowel opdrachtgevers als ZZP-er neergelegd. Terwijl daarvoor d.m.v. de VAR de verantwoordelijkheid meer bij de ZZP-er lag. Ik weet niet hoe jullie dit oppakken met de ZZP-ers. Maar persoonlijk ervaar ik in bepaalde opdrachten de samenwerking compleet aan het veranderen is. Waar de samenwerking van oorsprong is ontstaan op basis van vertrouwen, gedeelde verantwoordelijkheid en wederkerigheid, zie je nu het vertrouwen wegvallen en ongelijkheid in de relatie ontstaan.

Binnen Possible Impact is een leidend principe: ‘De mens gaat voor de regels’. De regels worden nu aangescherpt en gehandhaafd, al is 2025 een overgangsjaar. Het blijft zo van belang voor een
goede en duurzame samenwerking om vanuit menselijk contact het met elkaar te hebben over de uitdaging die er ligt. Ook al heeft de opdrachtgever nu meer risico op de boete, het blijft een gezamenlijke opgave.

Ik hoop dat jullie hierin het modern noaberschap ook behouden in de samenwerking met jullie ZZP-ers. Want soms weet je ook niet wat er ook kan ontstaan. Er zijn ook zat mensen die daardoor zeggen: ‘Ik kom graag bij jullie in dienst, na zoveel jaren fijne samenwerking. En ik ben wel klaar met het ZZP-schap.’

Als je vanuit ongelijkheid in gesprek gaat, weet je een ding zeker. Dat mensen dan afscheid gaan nemen van je. Dat ze niet in loondienst en niet als ZZP-er voor je willen werken. Best uitdagend in
tijd van krapte op de arbeidsmarkt.

Lang verhaal nog even kort samengevat. Met het oog op modern noaberschap is het belangrijk dat werkgevers en zzp’ers samenwerken vanuit gelijkwaardigheid en respect. Dit betekent:

✅ Zorgen voor eerlijke tarieven die zzp’ers in staat stellen om sociale premies en verzekeringen te betalen.
✅ Kritisch kijken of een opdracht echt past bij zelfstandig ondernemerschap of dat een dienstverband eerlijker zou zijn.
✅ Als werkgever bijdragen aan een systeem waarin werknemers en zelfstandigen dezelfde basiszekerheden krijgen, zoals toegang tot arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioen.

Dit stimuleert niet alleen een gezonde arbeidsmarkt maar versterkt ook vertrouwen en samenwerking in de “mini-maatschappij” van organisaties en opdrachtgevers. Ik wens jullie alle goeds toe in de keuzes en stappen die jullie hierin te maken hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie